söndag 22 maj 2011

Aska från senaste vulkanutbrottet kan nå Storbrittanien på tisdag - se senaste utbredningskartan


Vulkanen Grimsvötn på Island spyr ut rök. Enligt de geologer svt.se talade med trodde man först att följderna inte blir lika allvarliga som förra årets utbrott i vulkanen Eyjafjallajökull, vars askmoln lamslog flygtrafiken över Europa. Enligt en uppdatering från den Europeiska flygtrafikledningsorganisationen Eurocontrol på söndagseftermiddagen kan askmolnet nå Skottland och Storbritannien på tisdag och Frankrike och Spanien på torsdag, om utbrottet fortsätter som hittills.

Flygplan måste undvika de delar av luftrummet som är "förorenat" av vulkanisk aska, eftersom aska kan skada både propeller och jet flygplan. Eftersom det vulkaniska dammet utgörs av myvket små partiklar så kan dessa tränga in i mellanrum mellan roterande delar och få dem att kärva. Det finns också risk för att den kiseldioxid som finns i askan, med smältpunkt på ca 1100° C, smälter då den kommer i kontakt med turbinerna i flygplanets motorer där temperaturen ofta är ligger på 1400° C. Följderna av detta kan bli katastrofala. En av de mest kända händelserna inträffade 1982, då en brittisk B747 flög genom askmolnet från Galunggung vulkanen i Indonesien och råkade ut för en s.k. "flame out" då alla 4 motorererna stannade samtidigt. Piloterna lyckades få fart på motorerna igen after att ha tappat 8000 meters höjd.

I april 2010, var det europeiska luftrummet nästan förlamat som en följd av vulkanen Eyjafsallajökull på Island. Många flygplatser stängdes och tusentals kommersiella flygningar ställdes in. Även den militära luftfarten påverkades. Den 15 april, var fem finska F-18 Hornet inblandade i en incident några timmar före införandet av luftrumsbegränsningarna orsakade av askmolnet. Vid inspektion hittades smält aska hittades på insidan av ett flygplanets motorer.

svt svt svt
svd svd

1 kommentarer:

Översättningsbyrå sa...

Vi kan bara sitta och vänta på nästa utbrott. Så stannar återigen trafiken över Atlanten.

Skicka en kommentar

Stöd Våra Soldater

Stöd Våra Soldater
Creeper MediaCreeper
Använder Blogger.